2011-02-03 15:30:54• hírek • MTV

„Bukovina, én mit vétettem”

Az MTV Kincskereső című műsorának szombati vendége Kóka Rozália, bukovinai székely származású mesemondó. A Népművészet Mesterétől a nézők egy sokat szenvedett nép történetéről, kultúrájáról alkothatnak képet.

A bukovinai székelyek 1764 vízkeresztjén, a mádéfalvi vérengzés nyomán vették kezükbe a vándorbotot, s Moldvában találtak menedéket. 1911-ben a jobb megélhetés reményében öt faluból 113 család, 680 lélek a Déva melletti Csernakeresztúrra költözött. A másodi világháború alatt újabb megpróbáltatások vártak rájuk, előbb Bácskába, majd Tito partizánjai elől menekülve Baranya és Tolna megyébe kerültek, s a kitelepített svábok házaiban leltek otthonra.

Mivel Bukovinában, a román hatóságok intézkedései nyomán nagyon ritkán fordult meg néprajzkutató - Bartók Béla sem gyűjthetett e vidéken - a hazai etnográfusok a bukovinai székelyek körében igazi kincsesbányára leltek. Kakasdon Dégh Linda folklórkutató két kötetet töltött meg mesékkel, Sebestyén Ádám kántor további négy kötettel gazdagította a gyűjteményt.

Kóka Rozália mesemondó 1943-ban a vajdasági Bajmokon született, s gyermekként élte meg népének szenvedését. Életét azóta az ősi kultúra megőrzése tölti be, fáradhatatlanul gyűjt, kicsiknek és nagyoknak tart előadásokat.

A Kincskereső szombati adásában a nézők is megismerkedhetnek a bukovinai székelyek apostolával. Fiar Sándor mikrofonja előtt Rozália részletesen beszél a régmúltról, munkájáról, a mesék mai szerepéről. A beszélgetést gazdag dokumentumanyag illusztrálja.

A mesélés volt egykor a színház, a szórakozás, a monoton kukoricafosztás alatt az unaloműző. Sokat változott a világ, felgyorsult az élet - osztja meg gondolatait a nézőkkel a mesemondó. - Egykor egy emberöltő alatt tanulták meg az emberek a történeteket, ma az iskolákban két-három hét elegendő rá. De legalább mennek tovább a hagyományok."

Meséről mesélni mese nélkül botorság, a Kincskereső műsorba kapcsolódók megismerhetik a három balga lány történetét.

Adás: 2011. február 5., szombat (16.00, m1)

Műsorvezető: Fiar Sándor

Szerkesztő: Borbás Anikó



A Kincskereső szombati adásában a nézők is megismerkedhetnek a bukovinai székelyek apostolával


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: